Šetřit a ještě jednou šetřit se prolíná celým dlouhým jednáním. Ale místo analýz, týkajících se úspor minimálně 18 miliard euro a jiných důležitých rozhodnutí v rámci Miliónového plánu (Miljoenennota) jsou média plná střetu premiéra s Geertem Wildersem.
Předsedové vládnoucích a opozičních stran se při projednávání celkového stavu ekonomie Nizozemí, rozpočtu, všeobecných rozhodnutí  a plánů úspor  na příští rok nečastují poklonami, ba naopak. Výrazy jako ‘verbální chuligán’, a nebo řeč označená za proud, s prominutím, ‘sračky’, charakterizují tón debaty. Znamená to otevřenost a v jistém smyslu slova nazývaní věcí pravým jménem a nebo pouhou neslušnost? Minulá vláda například mluvila eufemisticky o ‘povinném, závazném postupu’ při začlenění přistěhovalců do společnosti. Slova ‘nátlak’ se nikdo neodvážil užít. Ale od doby, co Geert Wilders označil ministryni pro integraci za ‘pytlem praštěnou’ - mimochodem později nuceně odstoupila - se hodně změnilo.

Jeden politik je dnes tedy označen jednou za ‘pudlíka kabinetu’, podruhé za ‘poslušného mazlíka, který občas štěkne, ale pokaždé se pak stejně uvelebí na klíně u premiéra Marka Rutteho’.  Proslov druhého je na Twitteru popsán jako ‘groteskní předprogram, popichování a rejpání’. “Jste jak malý kluk, kterému se nechce do školy”, hodí levicový politik na hlavu populisty.

Je to divadlo

Přední politička strany zelených tomu dá korunu: přinesla si s sebou doopravdy zásuvku se zástrčkou, aby ukázala jak dopadne vláda, až do toho jedna strana praští, a vytáhne tedy šňůru ilustrativně ze zásuvky. Předseda demokratů v senátu prohlásí, že s takovou taktikou jakou praktikuje vláda, přijde jednou čas, kdy paroží na zdi bude označováno jako kus přírody. A ‘kvůli  politické vedoucí úloze Evropy žádné holandské hity v rádiu, ale evropský flašinet’…. Člověk už někdy ani s určitostí neví, co je míněno vážně a co je ironie.
Je to divadlo, kabaret a především Wilders jej virtuózně ovládá. Během několika chvil je to zas on proti všem. O co usilovněji ostatní strany krouží kolem ožehavých témat, o to snadněji charismatický blonďák a zkušený provokatér operuje. Často pořádně ‘střelí kozla’, ale občas by se možná vyplatilo reagovat na to, co říká než jak to říká. Pokud se nejedná jen o vzájemné impertinence.