Od nedávna má Holandsko dvojici disidentů. Jako každá pořádná země, kde o něco jde. Sice jsou z řad, kde to očekávás nejméně, ale jsou tady a vtisknou se ti hluboko do povědomí. Tedy, hluboko…

Začalo to při formování vlády právě před rokem. Wilders s jeho stranou PVV souhlasil s pasivní spoluprácí: nebýt ve vládě, ale mít slovo v parlamentu jako jedna z vládnoucích stran.  A křesťanští demokraté potřebovali spolupráci s Wildersem, aby mohli zformovat vládnoucí koalici.

Vtom ale přišli ke slovu tito dva poslanci sněmovny, paní Ferrier a pan Koppejan z řad křesťansko-demokratické strany CDA. Do té chvíle neměl skoro nikdo zdání, kdo jsou tito dva. Dnes už je zná naopak skoro každý, kdo trochu sleduje média. Kathleen Ferrier a Ad Koppejan se začali totiz ‘cukat’ . Měli etické zábrany a spoustu připomínek ke spolupráci s Wildersem. ‘Plavali’ usilovně - jako správní disidenti - proti proudu a už už to vypadalo, že pokus zformovat vládu bude znova zmařen a čeká nás něco podobného jako v Belgii, kde vytvoření vlády už pomalu vzdali. 

Média v těch dnech nenechala ‘dvojku’ Ferrier & Koppejan chvilku na pokoji. Několikadenní kongres CDA byl tehdy ve dne v noci ‘live’ v televizi a donekonečna se tam mlátila prázdná sláma. Bylo jasné, že jejich vedoucí muž vicepremiér Verhagen se už vidí ve vládě, ať už se šedé eminence nebo venkovské kostkované košile v jeho straně vzpírají proti Wildersovi, jak chtějí. A že si s disidenty od plic promluví, aby je dostal do šiku. Zájem médií samozřejmě ustal v okamžiku, kdy tito dva vydali prohlášení, kde se takzvaně rozhodli složení vlády nadále neblokovat, pod podmínkou, ze koalice bude vládnout ‘sociálně, různobarevně a ekologicky’, což oni dva budou kriticky sledovat! Ferrier a Koppejan, ostatně svým chováním a zjevem navíc vděčné figurky ke karikatuře, si užili svých ‘a few minutes of fame’.

Druhé jednání frašky se odehrálo v těchto dnech. V parlamentu se mělo hlasovat o tom, co bude dál s Maurem, chlapcem z Angoly, který roky žije v Holandsku a teď mu hrozilo vyhoštění. CDA je pro vyhoštění, ale kdo se to zas objevil ve světlech kamer? Ferrier a Koppejan jako jeden muž, a nebo spíš jako ‘Hans en Grietje’ neboli Jeníček a Mařenka. A hlásali křesťanskou lásku a víru v lepší zítřek, aspoň tedy pro Maura. Mauro je a zůstane v Holandsku, to byla jejich mise. Znova se o nich mluvilo jako o disidentech své strany, znova se mohli vymluvit před kamerami.  Aby pak zase v rozhodné fázi ‘sklapli kufry’ a hlasovali tak jak jim strana CDA káže. Prý podle hesla ‘jednota v rozdílnosti’! Jak Holandan říká: rozštípnul by se ti z toho dřevák..

Nezbyvá ti pak nic jiného, než že jdeš pro jistotu zkontrolovat do Velkého slovníku spisovné holandštiny, co se tu přesně rozumí slovem disident.