Místo: De Bilt, desetitisícové městečko asi 50 km od Amsterodamu, čas: silvestrovská noc 2011. Poklidná čtvrť rodinných domků, u předzahrádek zaparkovaná auta, každých pár ulic hřiště pro děti, klid a pohoda. Ta pohoda trvala však jen do odpoledne, kdy to začalo. Pár chlápků a mladíků se rozpumpovávalo k půlnočnímu ohňostroji a zapálilo na ulici natahané dřevěné palety, také kanistry, plechovky a láhve se vršily na hromadě. Rychle pokračující alkoholové opojení přítomných nevěštilo nic dobrého. A taky ne. Přivolaní hasiči a policie byli napadeni celou skupinou těchto opilců. Výsledek  marného úsilí hasičů zabránit ohni bylo násilí, kamení a láhve, které svištěly vzduchem a nakonec taky pár shořelých aut. Několik policistů a hasičů to při těchto půtkách odneslo: trvalé poškození sluchu, popáleniny 3.stupně a řezné rány.

Bilance jen v provincii Utrecht byla letos tedy následující: 420 hlášení a 50 zadržených osob, pro páchání veřejného násilí, pokus o zabití, ublížení na těle, urážky a ničení veřejného majetku. Deset zraněných osob, čtyři vážně, 180 výjezdů ambulance a 360 výjezdů hasičů, 17 shořelých aut.


Na 65 milionů eur za amatérský ohňostroj, ostatně jako loni a léta předtím, vyletělo tuto silvestrovskou noc do vzduchu po celém Holandsku. Ve městech i na venkově. Roky se vede kampaň za větší bezpečnost pod heslem ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’ aneb ‘Jsi vůl na kvadrát když s ohňostrojem si jdeš hrát’, ale úrazy na Silvestra zde patří pomalu k folklóru. Celostátním výsledkem amatérského odpalování je letos 25 zranění s trvalými následky: amputace, popáleniny, zranění očí a obličeje. A to se nikde nemluví o poškození sluchu ohlušujícími detonacemi čím dál větších rachejtlí. Takzvané odpalování carbidu ve starých mléčných konvích je idiotský zvyk, který jednak hravě způsobí vysypání oken všech domů v blízkosti a jednak hluchotu samotných amatérských odpalovačů, a to v tom lepším případě. Oddělení První pomoci v nemocnicích mají celou noc co dělat. Chirurg, plastický chirurg a oční doktor pak zachraňuje co se zachránit dá, a to u čím dál mladších. Letošní oběti byly nejčastěji ve věku 8 až 17 let.

Teď se asi čeká na první smrtelnou nehodu, než to někoho pohne k tomu se nad amatérským odstřelováním velkých ohňostrojů pořádně zamyslet. Ozývají se sice první hlasy o zákazu, a to starostů z Rotterdamu, Nijmegen a Hilversum, kde letos vybuchovaly nejsilnější ohňostroje a způsobené škody jdou do milionů (nemluvě o zdraví), ale odpor je silný. Na jedné straně žvatlání o tradici, liberalismus a zájmy obchodníka, který jednou v roce na prodeji rachejtlí vydělá, na druhé straně urvané prsty, poškozený zrak a popálené ruce.

A tak jen toužebně hledíš na přenos třeba z Londýna, na nádherný na hudbu komponovaný ohňostroj, kterému se nevyrovná žádný ‘amatore’. I kdyby si postavil nevím kolik carbidových děl vedle sebe, zapálil dvacetimetrovou vatru a vystřelil desítky kvílících šílených služek a navrch nechal vybouchnout ‘duizendklapper’, tisícovou šlehu.