Breaking news na CNN, potvrzení zprávy, že Johan Friso byl zavalen lavinou a že je v ohrožení života. Umělé kóma, mozkový drén, protichůdné zprávy o fraktuře lebky. Celé dny se nemluvilo v Holandsku skoro o ničem jiném.

Který stupeň lavinového nebezpečí je opravdu nebezpečný? Co je to lokalizátor, je speciálni airbag nebo Avalanche Ball v lavině k něčemu? Sněhový profil, lavinovost svahu, v Holandsku jsou najednou miliony odborníků na laviny a zranění jimi způsobená. Objevily se animace, schémata, vysvětlování, dokonce spory o lékařském tajemství: novinářka, manželka náhodně přítomného holandského neurologa uveřejnila to, co zaslechla z rozhovoru s innsbruckým ošetřujícím lékařem. Je to ještě v rámci etiky a máme na to právo, a nebo je to nechutné využívání situace a honba za senzací?

Zprávy o lavinové nehodě si zezačátku pořádně odporovaly. V každém případě to ale nevypadá tak, že by si Johan Friso jak nerozumně riskující blázen o něco takového koledoval. Je to dlouholetý lyžař a minulý pátek měl prostě velký pech. Lyžoval mimo sjezdovku, ale s doprovodem, měl prý helmu a lokalizátor, ale naneštěstí neměl u sebe záchranný airbag. Jeho přítel je členem záchranářské služby a velmi zkušený lyžař. Off-piste lyžování je v Lechu i při lavinovém varování běžnou záležitostí a ve zprávách bylo o víkendu vidět, že i po pár nehodách s lavinami je dost odvážlivců, kteří tam vesele lyžují dál.

Johan Friso na tom teď není nejlíp. Ohrožení jeho života trvá a teprve na konci týdne mohou lékaři přijít s něčím konkrétnějším. Od minulého pátku odpoledne tedy není zpravodajství, které by nepřineslo aspoň resumé dosavadních zpráv. Zprava zleva nás média bombardují vším, co mohou zjistit, a když nemohou nic nového zjistit, tak se prostě zopakuje, co už je známé. V novinách a na internetu se přežvykuje a přemílá vše dokola. Dočteš se i kdy, kdo a jak dlouho byl v innsbruckém Landeskrankenhausu na jednotce intenzívní péče na návštěvě. Ačkoliv nemocnice je hermeticky uzavřená, desítky novinářů bivakují v jejím okolí, aby pořídili pár snímků příchozích, většinou s černými brýlemi. Přičemž se také dozvíme, že oba bráchové, Willem-Alexander a Constantijn odpoledne šli na sjezdovku, asi aby si přece trochu užili dovolené, holandská střízlivost non plus ultra.

Královská rodina vydala v těchto dnech oficiální prohlášení jako poděkování všem, kdo s nimi v této chvíli cítí a kdo jim projevili svoji empatii. Upřímně řečeno, nedovedeš si to moc představit, jak stojí v prohlášení, že to pro ně hodně znamená. Spíš se ti zdá, že je to skoro nemožné vžít se do pocitů nejbližších, pravděpodobně se modlících za život relativně mladého muže, který je těžce zraněný a ve stavu hlubokého bezvědomí. A v tom okamžiku nejsou taky všechny královské pokladnice a privilegia nic platná. Výlučný svět pár vyvolenců se odráží vlastně jen v mediální pozornosti, jaké se této události dostává.


UPDATE, Pátek 24.2.

V pátek 24. února v poledne, téméř přesně po týdnu ode dne lavinové nehody, vydávají rakouští lékaři z innsbruckého Landeskrankenhausu prohlášení.

Na krátké tiskové konferenci konstatují, že zdravotní stav holandského prince Johana Friso, duhého syna královny Beatrix, je velmi vážný. Vážnější než jsme všichni doufali a předpokládali. Johan Friso byl pod sněhem podle těchto posledních zpráv celých 25 minut. Poté 50 minut reanimace, to znamená, že byl více než půl hodiny mimo svět. Pořadí zástava dýchaní, zástava srdeční činnosti a podchlazení je podle lékařů horší než jiná varianta. Prognózy na uzdravení jsou tím taky horší.

Na včerejším MRI scanu se ukázalo, že poškození mozku je vážnější, než se předpokládalo. Není jisté, za jak dlouho a zda vůbec se princ z kómatu dostane. Na královské rodině je teď, aby rozhodli, co bude dál a kde princ podstoupí revalidaci. Revalidaci v tom smyslu, že se musí vyčkat a že se v jistém slova smyslu čeká na zázrak. V této chvíli jedou Beatrix, princova žena Mabel a bratři Willem-Alexander a Constantijn z Lechu do Innsbrucku. Jako jeden muž, vzájemně se podpírajíce se objeví ve světle kamer. Nyní to nejsou královské výsosti, ale rodina, kde se odehrává tragédie, jakou nepřeješ ani svému největšímu nepříteli.


Královská rodina patří k Holandsku i pro toho, kdo není fandou monarchie. Můžeš být názoru, že království, princové a princezny patří do pohádek a ne do normálního života, ale i tak nelze královskou rodinu zcela ignorovat. Holandská královna Beatrix má tři syny, také jak v pohádkách, a nejstarší, Willem-Alexander, se stane po abdikaci jeho matky králem. Druhý syn, Johan Friso Bernhard Christiaan David, princ Oranžský z Nassau a Ambergu je nadprůměrně inteligentní, studoval na Berkeley a ve Francii. V Holandsku vystudoval zároveň ekonomii a leteckou techniku, takže má doktorát i inženýrský titul. Johan Friso byl teoreticky na řadě na královskou korunu hned po Willemu -Alexandrovi. Alex může dostat pořádně namláceno, ale nikdy ho nesmím zmydlit tak, aby bylo po něm, protože pak bych musel kralovat já – prohlásil však Johan Friso už jako kluk. Tento výrok ostatně vypustil do světa Willem-Alexander sám, ale z této maličkosti je jasné, že druhý královský syn neprojevoval nikdy moc zájmu o korunu. Postaral se o to taky následovně svým sňatkem. Při příležitosti jeho svatby s Mabel, s dívkou bez šlechtického titulu, ale hlavně s poněkud pošramocenou pověstí, se Johan Friso vzdal oficiálně trůnu a formálně nepatří už ani do královské rodiny. Dnes žije se svou rodinou v Londýně a je vidět jen při velkých rodinných příležitostech jako jsou svatby, pohřby a taky rodinná dovolená v rakouském lyžařském letovisku.

Osud však nyní zasáhl do každoroční zimní idyly královské rodiny. Všichni si taky zase jednou uvědomíme, že i tato rodina jsou normální lidé z masa a kostí. I když, Beatrix je jako královna dokonalá: v každé situaci ten samý pancéřový účes, ta samá královská vznešenost, ta samá zúčastněnost. Johan Friso taky kdysi poznamenal, že jeho matka má někdy bolení hlavy z nějaké oficiální příležitosti, ale navenek vždy drží neprůstřelný úsměv a že by toho nikdy nebyl schopen. Stejně ale všichni tři královští synové vypadají navenek nezranitelně a nedoknutelně. Celý ten aparát kolem nich vyseká taky královské vznešenosti z každého průšvihu. Synové nebyli nikdy úplně bez poskvrnky, ale je nabíledni, že se každý výbuch neukázněnosti nebo mladické nerozvážnosti rychle vyžehlil. Princové jsou tak vytrénovaní protokolem a striktními společenskými normami, že to až někdy bolí. Willem-Alexander, strojený a tuhý panák, naštěstí oživl, když našel ženu svého srdce a jeho Maxima vnesla do domu trochu argentinského tepla a temperamentu.