Nizozemští architekti mají už svoje místo v různých koutech Asie. Renomovaný ateliér OMA architekta Koolhaase má ve světě jméno a je v Číně a v dalších asijských zemích vítaným tvůrcem významných staveb. Také začínající architekti se snaží třeba právě v Číně dosáhnout úspěchů, o kterých se jim doma ani nesnilo.

Zdejší mladí nadějní architekti si někdy povzdychnou, že nemají v Nizozemsku šanci. Města si na státní zakázky stanovují často požadavky, jako například roční obrat ateliéru 3 - 4 miliónů eur, čímž menší mladý ateliér nemá šanci získat významnější projekt. Kromě toho je Nizozemsko zastavěné a konkurence silná. A pak: kde v Evropě jsou implementovány stále přísnější předpisy z Bruselu a velké státní zakázky se v rámci EU podrobují evropskému zadávacímu řízení, tam je v jihovýchodní a východní Asii současného ekonomického rozkvětu pro tvůrčí fantazii architekta pravý ráj.

Čína je sice moderní diktatura, kde se represivní maoismus vyměnil za ekonomiku volného trhu, ale pokud architekt nemá etické zábrany kvůli politickému kontextu architektury, může tam realizovat z peněz vládnoucího čínského proletariátu, pod skrytým dohledem 'partaje' a jako symbol ideologie prakticky cokoliv.

Cynismus, pokrytectví nebo naivita? Možná. Na druhé straně jedinečná šance. Koneckonců, všude po světě, taky v Nizozemsku, jsou městští radní nebo mocní a vlivní politikové, kteří touží po slávě svého jména a prosazují si prestižní stavby jako pomníky své politické působnosti.

Pekingský hemoroid

V Šanghaji je Nizozemskem zřízeno středisko, kde si lze pronajmout pracovní místo za 250 eur za měsíc. Tam odborníci radí začínajícím firmám, jak na to, co se týče registrace firmy, daní, autorských práv, marketingu a trhu. Kultura země a jak s ní nakládat, to je tvrdší oříšek. I po letech jsou pro Holanďany v mentalitě obyvatel východní Asie různé zvláštnosti. Lidé v Číně například dávají každé stavbě svou vlastní, často pro architekty nepříliš lichotivou přezdívku.

Dokončení megastrukturní 600 metrů vysoké televizní věže v čínském Guangzhou se věnovala pozornost i na CNN. Mladé duo holandských architektů realizovalo v tomto třináctimiliónovém městě zajímavou stavbu, známou jako Cantonská věž. Rozhodli se městu, jak sami prohlašují, dát stavbu jednoduchou, ale přitom komplexní, využívající novodobé stavební technologie. Ne tradičně hranatou, ale žensky štíhlou, s vyzývavou křivkou a rozmanitostí podlaží. Věži se prý říká 'supermodel', ale také 'otýpka dříví' a čím stavba skutečně je, to je na subjektivním úsudku.

Rem Koolhaas, známý holandský architekt, navrhl sídlo státní komunistické propagandy, megalomanskou televizní budovu CCTV v Pekingu, která dostala mezi lidmi prazvláštní jména: 'hemoroid','velké slipy','man who poops', ačkoliv se příslušné instance snažily našeptat lidu epitetony jako 'okno budoucnosti','brána harmonie' nebo 'nový úhel'. Přesto to zjevně zůstanou v povědomí lidí rozkročené nohy v nepříliš šarmantním postoji.

Odrovnáni v médiích

S jiným 'public relation' problémem se potýká renomovaný architektonický ateliér z Rotterdamu MVRDV v jihokorejském Soulu. Tito architekti stavějí po celém světě a v současnosti se realizuje jejich projekt dvou věžáků, zvaný The Cloud (Mrak). MVRDV produkuje už léta všude po světě pozoruhodnou vizionářskou architekturu. Výlučnost, nový pohled na věc a provokace patří k jejich způsobu navrhování. Možná podle zásady: lépe o něčem mluvit negativně, než o tom nemluvit vůbec. Teď ale podle mnohých 'střelili kozla'. V britských a amerických médiích byli doslova odrovnáni, jeden komentátor celému ateliéru udělil loni dokonce titul 'the worst person in the world'.

foto: MVRDV

Na začátku byla výstava různých hravých variant věžáků vytvořených z Lego kostiček na Technické Universitě v Delftu. Architekti - a Soul - pak vybrali právě ten nejpozoruhodnější návrh: dvě věže propojené v horní třetině jakýmsi oblakem. Podle tvůrců je to mrak pixelů, ale stavba silně připomíná WTC v New Yorku bezprostředně po teroristickém útoku v roce 2001. Prvně architekti prohlašovali, že je to ani nenapadlo, že návrh je podmíněný orientací obydlí ke světovým stranám. A že koneckonců u skutečného WTC byl mrak jen kolem jedné věže. Ale pak si nasypali popel na hlavu a za tento incident se omluvili. Zlobné hlasy ale prohlašují, že stačí jediný pohled.

'If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck.' (Když něco vypadá jako kachna, plave jako kachna a kváká jako kachna, je to pravděpodobně kachna.)